"Jeg er optaget af kunst som er sat ind i/ eller er del af en sammenhæng, og som man kan opleve på mange plan, ikke bare gennem intellekt og tanke. Derfor har det at arbejde i det offentlige rum optaget mig stærkt. Det at iscenesætte en historie, - mine egne udvalgte dele sat i forhold til det stedspecifikke - har været en drivkraft i store dele af min produktion.

Social delagtighed fylder meget i min idéopbygning, både gennem direkte involvering, hvor indsamlede fotos og symboler modelleret i porcelæn (ud fra et tema,) er inkorporeret i skulpturens udformning. Men det er også vigtigt for mig, at beskuerne rent fysisk skal kunne indtage skulpturerne ved f. eks. at sidde på dem, skubbe, trække og køre dem, rutsje igennem eller gå ind i dem.
Et andet aspekt er musik og lyd. I flere af mine projekter, både i dem, der kan bevæge sig og de permanente - har jeg haft gode samarbejder med komponist Geir Johnson.

De fleste af mine arbejder er direkte modelleret i beton, over specialbygget armering som i nogle tilfælde er genbrug, som f.eks. skraldespandstativerne inde i de ”Rullende Engle” og gamle campingvogne til projektet ”Campingkvinder” som blev vist i forbindelse med Europæiske Kulturhovedstad Stavanger 2008.
Rasjonaliteten og fleksibiliteten i betonen gør at jeg altid kommer tilbage til dette materiale, som også giver mulighed for kort vej mellem tanke og handling. Jeg har 25 års erfaring med jern og beton- konstruktioner og indgår altid samarbejde med ingeniør og betonkonsulenter ved størrer opgaver. Andre materialer jeg bruger er sten, bronze, aluminium og diverse plastmaterialer."

 Marit Benthe Norheim

CURRICULUM VITAE

Marit Benthe Norheim, f. 1960 i Norge, bosat i Danmark, siden 1996.

Hun studerede på Vestlandets Kunstakademi, Bergen, 1980-84, et af årene på rejse i Europa, med hovedsæde i Italien. Derefter blev det Royal Academy of Art, London, 1984-87 (MA). Det førte til at London blev hendes base i 12 år, hvor hun i en årrække underviste ved div. kunstakademier, bl. a. Royal Academy of Arts og Central/St. Martin School of Art, ved siden af sit virke som kunstner.

Frem til hun i 1995/96 tilbragte et år i Skien, for at lave ”Gallionsfigurer/Damer i blæst”, 5 store betonskulpturer; som en arkitektonisk del af Union/Norske Skogs biologiske rensningsanlæg.

MBN har udstillet i mange lande, med hovedvægt på Norge, UK og Danmark. Hun er repræsenteret i flere offentlige samlinger, bl. a. i Museet for Samtidskunst og Nasjonalgalleriet, Norge, samt Ny Carlsbergfondet i Danmark. I tillæg har hun udført en række værker til det offentlige rum i Danmark, Norge, Sverige, Grønland, Island og UK. I Danmark er hun mest kendt for ”Fruen fra havet”, en 7m. høj tosidig skulptur i beton, placeret yderst på molen i Sæby, som førte til ”Rottejomfruen”, Skien, i forbindelse med Ibsenjubilæet i Norge, 2006.
Af andre projekter kan nævnes ”Rullende engle”, 16 skulpturer i beton, modelleret over skraldespandstativer, på hjul og med indstøbte elektroniske lyde af Geir Johnson. De har været på rejse fra Oslo; så til Wick, Skotland; til London, Trafalgar Square og Church of St. Martin in the Fields, så til Salisbury Cathedral.

Projekt ”Campingkvinner”,  i samarbejde med komponist Geir Johnson Skulpturerne er bygget over gamle campingvogne og blev skabt i forbindelse med Europæiske Kulturhovedstad, Stavanger 2008. De er også i kørbar stand, og ankommer bag hver sin bil og har rullet rundt i Europæiske Kulturhovedstad Stavanger 2008 regionen i 8 mdr. på konstant rejse. De har besøgt ca. 40 steder i denne periode, campingpladser, parker, skoler, bytorve etc.
Siden har installationen besøgt Reykjavik Arts Festival. KunstCenter Silkeborg Bad, Kulturdugnad Gamvik, Finnmark i Nord Norge og i regi af  Trevor Davies, Århus2017; Musikhuset og Kunstmuseet Aros i Århus, kunstmuseet Heart, Herning og Holstebro,
Der planlægges også en rejse til i Norge på egne hjul, som indledes  med ”Campingkvinder” på taget af Operaen i Oslo.

Deltagerinvolvering er brugt på forskellige måder i flere af Marit Benthe Norheims projekter. Dette aspekt og mobiliteten bliver videreudviklet i projekt  ” Life-boats” – en sejlende skulpturel installation i beton, som skal ud at sejle på de Europæiske Kanaler.

Marit Benthe Norheim, fortæller om hendes forhold til Vendsyssel i forbindelse med Kunstermøde i Vendsyssel

I videoen fortæller hun om hendes  inspirationen til sit tryk til kunstnermappen Kunstnermøde i Vendsyssel. Kunstnermødet samlede 12 billedkunstnere, som i løbet af september 2013 arbejdede sammen og hver for sig på forskellige lokaliteter i Vendsyssel. Resultaterne præsenteres på en række udstillinger, der vises i april-juni 2014.

Læs mere om Kunstnermødet her: http://www.corner.dk/index.php?id=561

MODTAGER AF JYLLANDSPOSTEN OG POLITIKKENS REJSELEGAT 2012

ANNA KLINDT SØRENSENS HÆDERSLEGAT

Den 21. januar 2011, Modtog Marit Benthe Norheim Anna Klindt Sørensens hæderslegat

Legatet gives som anerkendelse af kunstneriske fortjenester; det uddeles en gang årligt og kan ikke søges. Det bestyres af en komite, der efter stifterens ønske udpeges af Kvindelige Kunstneres Sammenslutning.

Nedenunder kan der hentes og Læses hele motivationen for tildelingen af Anna Klindt Sørensens hæderslegat til Marit Benthe Norheim. Skrevet af Else Marie Bukdahl Dr. phil. tidligere rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademi og formand for  bestyrelsen for Anna Klindt Sørensens legat.

SPAR NORDS KULTURPRIS - HJØRRING KOMMUNE

Den 24. januar 2011 modtog Marit Benthe Norheim Spar Nords kulturpris, Hjørring kommune

Prisen uddeles til en kunstner, en gruppe kunstnere eller til ophavsmændene bag kulturelle initiativer i Hjørring Kommune. For at komme i betragtning til prisen, skal kandidaten opfylde ét eller flere af kriterierne kvalitet, profilering af Hjørring Kommune, nyt talent, folkelighed eller finkulturelt. Prisen kan ikke søges.

MARIE OG VICTOR HAAGEN MÛLLERS FOND

Den 30. april 2009, modtog Marit Benthe Norheim et legat fra Marie og Vicor Haagen Müllers Fond

"Det slog mig med det samme at her var en pige med ganske særlige evner. Her var tale om rå naturkraft og kunstnerisk mod og styrke  i udnyttelsen  af dit foretrukne materiale beton."

Gerda Thune Andersen

Læs hele motivationen af indstiller Gerda Thune Andersen, på nedestående link