DAMER I BLÆST, 1996


Foto: Tom Riis

Union A/S - biologisk renseanlegg, Skien, Norge.
5 figurer fordelt på 2 rensetårne. 6 meter høje. Beton

Skulpturerne er tænkt som en arkitektonisk del af to industrielle rensereaktorer. Bedriftens ønske var at skabe et positivt fokus på deres dengang nye biologiske rensetanke. Dette tilbyg fremstod som fabrikkens flagskib, både indholdsmæssigt og arkitektonisk/visuelt på grund af bygningernes konsoller. Jeg valgte at lave en frugtbarhedscyklus bestående af kvindelige gallionsfigurer i forlængelsen af konsollerne, så de bliver en del af bygningen. Som det kendte folkelige symbol gallionsfiguren er, hvor den til alle tider har beskyttet mennesket på dets farefulde færd på ukendt farvand, beskytter betonkvinderne den biologiske, livmoragtige rensetank. Hver af skulpturerne har sin historie tilknyttet processen, samtidig som de er tænkt som en slags åndelige ”pin-ups” med indhold, - i et meget mandsdomineret fabriksmiljø, hvor området rundt om udsmykningen var arbejdsmæssig i brug døgnet rundt. I tillæg til at de ansatte har vist stor entusiasme for deres damer, fik bedriften sin egen side på Miljøverndepartementets hjemmeside, for både visuelt og forureningsmæssigt at have højnet miljøet i Skien. Norsk form og industrimagasiner, både nationalt of internationalt, stod side om side med gratulationer og ros.

For mig var det fantastisk at opleve den betydningen disse irrationelle skikkelser fik i en så rationel funktionel sammenhæng. Nu er fabrikken desværre lukket. I den vanskelige lukningsprocessen, sagde flere af fabriksarbejderne at: ”Unionsdamerne vores får de ikke ta fra os”!

De blev også udpeget i en Telemarksavis som en af 7 underværker i Telemark! Derfor har de ladet rensereaktorerne med gallionsfigurerne stå, og forsøger at finde ny brug til bygningerne. 

DAMER I BLÆST - klik for store billeder

PRESSEOMTALE