HÅBETS HELTINDE OG GRÆDER SKELETTER 2019


Værket er lavet til udstillingen
FLOATING ART - CRY ME A RIVER, VEJLE 23. JUNI - 1. SEPTEMBER 2019
 
Projektet består af to betonskulpturer skabt af Marit Benthe Norheim med et lydværk af Tonje Terese / MIRRORship. ’Håbets Heltinde’ er havfruen i vandet, hvis hale symboliserer evighedens symbol og den ubrudte livscyklus. Den anden skulptur er ’Græder skeletter’ på land, der med udgangspunkt i Justin Timberlakes sang og udstillingens titel græder over verden og længes efter havfruen, der bærer håbet og en lysende klode. Projektet ønsker at give stemmer til de uhørte stemmer under vandet og verdener, der er anderledes end vores egen.
 
"Flere af udstillingens værker tager udgangspunkt i den alternative verden, der findes under vandet, hvor havdyr lever i harmonisk væskende samhørighed, østers ubesværet skifter køn og søstjerner sanser igennem centralnervesystemet. Det gælder eksempelvis det ret rørende dobbeltværk Håbets heltinde og Grædende skeletter, der er et samarbejde imellem den norske billedkunstner Marit Benthe Norheim og hendes datter, komponisten Tonje Terese.
Værkerne tager autobiografisk udgangspunkt i Tereses sygdom, der i en periode gjorde det umuligt for hende at komponere og fik hende til at føle sig som den havfrue, der havde solgt sin stemme og blev fordømt til at leve en tavs og afskåret tilværelse under vandet. To betonskulpturer, en havfrue, der flyder på vandet og en grædende kvindefigur på land, kalder igennem et lydværk imod hinanden og fortæller en følelsesladet historie om de tavse stemmer i vores samfund og håbet om en bedre, mere rummelig verden under havoverfladen." Uddrag fra Kunstkritikk.dk , af Louise Steiwer
 
"Vi har skapt to skulpturer som forholder seg til hverandre, på land og på vannet, Figuren på land ’Gråter skjeletter’, gråter for verden, mens han ser lengselsfullt ut på ’Håpets Heltinne’ i sjøen. Hun er en havfrue, som bærer en lysende klode, mens hun flyter på glasskuler. Halen hennes krøller seg som et evighets symbol. Lydbildene, skapt for hver av dem, gir dem stemmer." Marit Benthe Norheim
 
OM UDSTILLINGEN:
Den flydende kunstudstiling på Vejle Fjord, der sidste år gik verden rundt, er tilbage i 2019. Helt nye internationale kunstværker overrasker og engagerer de besøgende - og gentænker rammerne for en bedre verden. Floating Art 2019 kan opleves fra 23. juni til 1. september. I år er undertitlen Cry Me a River - og ja, den titel er ganske rigtigt inspireret af Justin Timberlakes store hit fra 2002.
Science fiction på fjorden Våde eksistenser, aliens, forurenede have og behovet for solidaritet er alle emner der, sammen med vands betydning for liv, er udstillingens omdrejningspunkter. Kunsten, der flyder ind og ud af Vejles årer, vil åbne sommerens besøgende og forbipasserendes øjne for både dét, vi måske ikke lægger mærke til, og dét vi lukker øjnene for i en travl hverdag. På forskellig vis har årets kunstnere ladet sig inspirere af science fiction genren, som dette års Floating Art bygger på. Science fiction omhandler ofte det ydre rum og aliens, men mange af genrens karakterer er hentet direkte fra havet.

HÅBETS HELTINDE OG GRÆDER SKELLETER I VEJLE - klik for store billeder

PROCESS, DE SIDSTE FORBEREDELSER I VEJLE - klik for store billeder

PROCESS, MYGDAL FRA SKITSE TIL SKULPTUR - klik for store billeder