KILDEKONENS GROTTE, 2013


KILDEKONENS GROTTE, SØNDERMARKEN, KØBENHAVN 2013

(ca. 30m2) En kunstnerisk bearbejdning 
Kildegrotten er, i forbindelse med projekt LIV & LYS, blevet genskabt og nyfortolket af billedkunstner Marit Benthe Norheim, i samarbejde med lydkomponist Tonje Terese.

Søndermarken blev forvandlet til en romantisk landskabshave i 1780´erne En tid med stor fascination af antikkens Rom og Grækenland. I den antikke poesi fandt man inspiration til at dyrke naturens kilder som besjælede steder, hvor man efter lang tids ensom meditation kunne opleve mysterier. Derfor begyndte man at opføre grotter eller mindesmærker ved kilderne og forvandle dem til kultsteder.


Kildegrotten, opført i 1787, er det ældste af Søndermarkens bevarede bygningsværker fra romantikken. Den romantiske digter Oehlenschläger beskrev den som en fortryllet fehule med glitrende krystaller og malmstykker.


Med tiden er både grottens pragt og den naturlige kilde forsvundet. Marit Benthe Norheim og Tonje Terese har taget afsæt i kildevandet som symbol, og i historien om den fattige kildekone Marie Villads, der solgte vand og egne digte fra Kildegrotten. ‐ Gennem mosaik, skulptur, lys og lyd, har de fortolket Maries liv og tekster. Musikken består af 4 forskellige værker, i en cyclus på 30 min.

Det svulmede som et kildevæld, igennem de spændte aarer
Hvor kom det vel fra
Jeg ved det ej selv - det kom jo med smil og taarer
(Marie Villads 1832-1908)

FORTÆLLINGER I KILDEGROTTEN’

Den 21 og 22 maj 2016 Inga Gerner Nielsen initierer en fælles fortællende bevægelse tilbage i de tilstedeværende deltageres egne livshistorier – med udgangspunkt i Marit Benthe Norheims skulpturelle bearbejdelse af Marie Villads liv og digte. Her kan i høre en podcast fra arrangementet.

KILDEKONENS GROTTE - klik for store billeder