KUNSTBOG
UDGIVET 2022

348 SIDER

BOGEN KAN KØBES VED EGET FORLAG STENSHEDE
PRIS 350 KR incl moms

Bogen kan bestilles hos Marit Benthe Norheim, eller på mail malene.stenshede@gmail.com

UDGIVET 2022
288 SIDER

BOGEN KAN KØBES HOS HERTERVIG FORLAG
PRIS 410 NOK 

ANMELDELSER:

UDGIVET 2022

280 SIDER

UDGIVET 2018

263 SIDER

BOGEN KAN KØBES HOS AALBORG UNIVERSITETSFORLAG

PRIS 299 KR incl moms

UDGIVET 2018

BOGEN KAN KØBES HOS VENDSYSSEL KUNSTMUSEUM I HJØRRING.

ELLER VED HENVENDELSE TIL MARIT BENTHE NORHEIM, ELLER PÅ MAIL TIL malene.stenshede@gmail.com

PRIS 250 KR incl moms

Bogen er indtil nu kun udkommet på engelsk, men flere af teksterne kan på linket downloades på dansk

UDGIVET 2016

BOGEN KAN KØBES VED HENVENDELSE TIL MARIT BENTHE NORHEIM, ELLER PÅ MAIL TIL malene.stenshede@gmail.com

PUBLICERET 2016

ENGELSK/FRANSK

 

FORSKER I FØLSOMHET - ERIK BOMANN LARSEN

Tankeperling, Levende av tro - levende av tvil

Kunstboken FORSKER I FØLSOMHET, med tekster og tegninger av outsider artist Erik Bomann-Larsen/ alias Edwin Hender, i utvalg ved  billedkunstner Marit Benthe Norheim

"Erik blotter sitt liv fullstendig for oss. Hans verk kan leses, oppleves og forstås fra et religiøst/åndelig synspunkt, fra en psykiatrisk eller psykologisk vinkel, fra et kunstnerisk perspektiv – eller med et almenngyldig, medmenneskelig blikk.

Boken, som består av tre deler, er designet av grafiker Malene Pedersen. Hun har uttenkt muligheten for å gå inn i de forskjellige delene ved å snu boken og gi den to forsider. De to møtes fra to vinkler inne i boken ved den 3. delen, som er en stor bolk med Eriks tegninger. Der er også en kort tekst av den danske journalist  Charlotte Rørth, som på mange måter har et slektskap til Erik gjennom deres livsoppgaver.

Marit Benthe Norheim

FØLSOMHETENS KRAFT

Følsomme opplevelser kan gi oss glede, lærdom og vekst
- men også lidenlse, sykdom og død

Redaktører: Gunnar Tellnes og Marit Benthe Norheim

“Outsider artist” Erik Bomann-Larsens beskriver seg selv som en livs-lang psykiatrisk pasient, og mener at han ved å stå ved det, kan gi andre i samme situasjon en oppreisning. Gjennom livet har Bomann-Larsen brukt mye tid på å tegne og skrive. Ved å være lojal mot sin livsfilosofi, sin tro og følsomhet har han utviklet seg til kunstner, skribent og en “forsker i følsomhet”. Hans ønske er at hans opplevelse av et skapende liv i følsomhet skal kunne bidra til økt innsikt i menneskesinnet. Betegnelsen “outsider art” er definert av den franske kunstneren Jean Phillipe Arthur Dubuffet (1901–1985) slik: “Kunstverk som er blitt til ut ifra skaperens egen psyke, hans egne impulser og sinnstilstand, uten å referere til gjeldende konvensjoner. Ofte rå, spontane og ikke minst uskolerte.” “Følsomhetens kraft” er skrevet i anledning Bomann-Larsens 70-årsdag i 2022. Den synliggjør verdien av en viktig og omfattende del av menneskelivet – en kraft som angår oss alle, i medgang og motgang, fra vugge til grav.40 skribenter har bidratt med sin innsikt og kunnskap om livets gleder og sorger, med eksempler fra egne opplevelser, synsvinkler, meninger og diskurser, fra ulike akademiske, kunstneriske, teologiske, spirituelle og praktiske ståsteder.
Boken er aktuell for personer med interesse for folkehelse og livskvalitet,
kunst og kultur, livssyn og mental

Shusterman's Somaesthetics

From the Hip Hop Philosophy to Politics and Performance Art

Edited by Jerold J. Abrams

This edited collection provides an in-depth and wide-ranging exploration of pragmatist philosopher Richard Shusterman’s distinctive project of “somaesthetics,” devoted not only to better understanding bodily experience but also to greater mastery of somatic perception, performance, and presentation. Against contemporary trends that focus narrowly on conceptual and computational thinking, Shusterman returns philosophy to what is most fundamental—the sentient, expressive, human body with its creations of living beauty. Twelve scholars here provide penetrating critical analyses of Shusterman ontology, perception, language, literature, culture, politics, aesthetics, cuisine, music, and the visual arts, including films of his work in performance art.

The Artists of Pink Rock Castle, by Marit Benthe Norheim

Richard Shusterman in the last chapter of the Aventures, "The Magic Vessels of the Viking Queen," identifies two sculptors Claus Ørntoft as the "King og Mighty Stones" and "Magical Master of the Lions," and Marit Benthe Norheim as "The Viking Wizard Queen." I write now as the Viking Wizard Queen of "Pink Rock Castle" in North Jutland, Denmark, and of our honored guests, the philosopher Richard Shusterman, the photographer Yann Toma, and the mysterious Man in Gold.

Den sanselige udfordring

Campingkvinderne mellem kunst og videnskab

Redaktører: Antje Gimmler og Tatiana Chemi

Bogen præsenterer bidrag af både kunstnere og forskere, som bevæger sig på en udforskende og eksperimenterende måde i spændingsfeltet mellem kunst og videnskab. Ud fra kunst­historiske, filosofiske, pædagogiske og samfundsvidenskabe­lige perspektiver bliver de fem mobile skulpturer Campingkvinderne, som er skabt af den norske billedkunstner Marit Benthe Norheim, til et eksperimentarium for undersøgelsen af den sanselige udfordring, som disse rullende skulpturer stiller overfor os.

Interaktionen med Campingkvinderne igangsætter en erfaringsproces hos de besøgende, som forbinder erindringer, sanseerfaringer og egne livserfaringer med muligheden for at sætte sig ind i et andet menneskets erfaringer.

En flot bog på 263 sider, med mange flotte billeder af Campingkvinderne.

RADIO PÅ DR1

To af bogens forfattere Robin May Schott og Antje Gimmler medvirkede i radioudsendelsen Supertanker, en rigtig kvinde, på Dr1 den 25. september 2018.
En udsendelse om hvad kvindelighed og kvindens stemme er – i forlængelse af bogen Den Sanselige Udfordring.​
HØR UDSENDELSEN

LIFE-BOATS

from dream to dream

-en præsentation og dokumentation af Marit Benthe Norheims sejlende skulpturinstallation ”Life-Boats” og historien bag.

Bogen, der er redigeret af kunsthistoriker Marie Kirkegaard i samarbejde med Marit Benthe Norheim, beskriver i billeder, interviews og tekst, Life-Boats som et vidtfavnende projekt, der tog sin begyndelse i 2008, i Marit Benthe Norheims drøm om sejlende skulpturer. Drømmen blev realiseret i et samarbejde mellem kunstneren, sponsorer, fagfolk, leverandører og i hundredvis af frivillige, og Life-Boats fremstår dermed som et på alle måder grænse-overskridende og -nedbrydende Gesamtkunstwerk, der i tilblivelsesprocessen satte nye standarder for samarbejde, fællesskab og engagement på tværs af fag. Nu, i det videre forløb, vil Life-Boats sætte nye standarder for international, mellemfolkelig og publikumsinddragende kunstformidling på tværs af grænser.
Bogen bringer bidrag fra en række af projektets nøglepersoner: Marit Benthe Norheim, Else Marie Bukdahl (fhv. rektor for Kunstakademiet i København), Aarhus Europæiske Kulturhovedstad2017 og Rebecca Matthews, direktør for Europæiske Kulturhovedstad Aarhus2017, Elsebeth Gerner Nielsen, rektor for designskolen i Kolding. Jorunn Veiteberg, norsk kunsthistoriker. Samt fra nogle medvirkende af de mange frivillige, som har medvirket både under opbygning af skibene og under sejladserne. Hertil kommer et udvalg af mange flotte billeder fra processen og sejladserne i 2016 og 2017.
Bogen er publiseret af Støtteforeningen for Life-boats og Vendsyssel Kunstmuseum, med støtte fra Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017, Aalborg Kommune, Region Nordjylland, Oticon fonden, og ENV Fonden - Nord Energi.

SKIBET ER LADET MED MINDER

Fortællinger om kvindeliv på tværs af grænser
En bog af Ann-Dorte Christensen og Marit Benthe Norheim 

Rammen for bogen er de 18 kvinder,  der er portrætteret til galionsfigurerne på ryggen af  ”Mit skib er ladet med Minder”

Bogen er baseret på 18 livsfortællinger med nulevende kvinder over 70 år, som har rødder i 27 forskellige lande. Hver fortælling er analyseret som en unik beretning om individuelle erfaringer med styrke, smerte og kærlighed. Men fortællingerne er samtidig en kilde til viden om væsentlige begivenheder i samfundet gennem de seneste årtier, hvor flugt, migration og møder mellem forskellige kulturer har været et vilkår for mange mennesker. 
Rammen for bogen er billedkunstner Marit Benthe Norheims kunstprojekt Life-boats, der består af tre sejlende skulpturer, som symboliserer forskellige stadier i kvindelivet: Længsel – den unge på vej ud i livet; Liv – den gravide midt i livet ; Minder – den aldrende. Det er det tredje skib og dets 19 galionsfigurer, denne bog er knyttet til.

BOGEN KAN OGSÅ KØBES PÅ ENGELSK

RICHARD SHUSTERMAN & YANN TOMA

THE ADVENTURE OG THE MAN IN GOLD

PATHS BETWEEN ART AND LIFE

- a philosophical tale

Richard Shusterman’s banebrydende arbejde indenfor pragmatisk filosofi og somaæstetik har i stigende grad vundet indflydelse. Shustermans dristige projekt, hvor han ikke blot fortaler for en kritiske tilgang til forøget kropsbevidsthed, men også anvender den i kreativ filosofisk praksis, kommer stærkt til udtryk i denne tosprogede udgivelse, som ligeledes eksemplificerer hans eksistentielle formål om at bringe filosofien produktivt tættere på kunsten gennem dens stræben efter en etisk-æstetisk levevis.

The Adventures of the Man in Gold fører Shustermans filosofiske eksperiment ind i den litterære fiktions verden og er inspireret af hans udforskning af performance kunst i samarbejde med kunstneren Yann Toma, som også leverer billedmaterialet til den fascinerende hybrid og poetiske tekst, som værket er. Værket/bogen er udgivet i Paris (på fransk såvel som engelsk), da the Man in Gold er født i Frankrig, men værkets/bogens klimaks udspiller sig i Danmark og fremhæver studie- og arbejdsgården for to nordjyske kunstnere, Marit Benthe Norheim og Claus Ørntoft - især fremhæves Norheims Life-Boats, som vises i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Århus 2017.

Shusterman har modtaget flere akademiske hædersbevisninger såsom Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques, Frankrig for sine bidrag til kulturfilosofien og Doctorate Honoris Causa, Aalborg Universitet for sit nyskabende arbejde indenfor somaæstetikken. Shustermans tidligere udgivelser på engelsk omfatter bland andet Body Conscuiousness og Thinking through the Body, begge udgivet ved Cambridge University Press.

Else Marie Bukdahl

KUNST I NATUREN

LandArt viser vej til de Nordjyske landskaber.

Art on the move: Life-boats

UDGIVET 2016

AALBORG STIFTSBOG 2008

Gem dig i mors skørter, teologisk vinkler på Marit Benthe Norheims skulpturer, af provst Lars-Erich Stephansen

UDGIVET 2008

BILLEDKUNSTNER MARIT BENTHE NORHEIM

En flot bog i ord og billeder om Marit Benthe Norheim's arbejde frem til 2005

UDGIVET 2005

OPLEVELSER: KOBLINGER OG TRANSFORMATIONER

Undervisningsbog, Aalborg Universitetsforlag

UDGIVET 2005

ARMERTE KVINNER

En skabelses beretning i beton, Dokumentation om udsmykningsarbejdet til et helt nyt rensningsanlæg på Union A/S, biologisk renseanlæg, Skien, Norge

UDGIVET 1995

HUNDREDE ÅR

Et festskrift for Norge og Danmark i 100 år.
Forbindelser mellem vor tids norske og danske kunstliv, af Else Marie Bukdahl

UDGIVET