RULLENDE ENGLE I LINKSMAKALNIS, LITAUEN 2021-2022


- KAUNAS 2022 EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD

i 2022 overtager Litauens næststørste by, Kaunas, titlen som Europæisk Kulturhovedstad. I den anledning vil årene op til den store kulmination i 2022 byde på et tætpakket og inspirerende program med forskellige kunstneriske og kulturelle initiativer og projekter. Marit Benthe Norheim er inviteret til at bidrage til projektet med en række kunstneriske aktiviteter. Resultatet er blevet et kunstprojekt, der både, på den ene side, bygger på Kaunas-regionens særegne historie, identitet og behov, og også på den anden side, vil byde op til fornyet reflektion og dialog og tilføre området kunstnerisk, nordisk input.

De Rullende Engle bliver i Linksmakalnis året rundt, hvor de vil rejse rundt i området og besøge og indtage torve og byer, hvor de vil fortælle lokalbefolkningen og gæsterne englehistorier og være med til at varme Linksmakalnis op til Kaunus 2022.

Linksmakalnis startede som et tysk-ejet palæ, der blev til en landsby, for derefter at forvandle sig til en hemmelig militærby under den sovjetiske besættelse og er nu – efter de russiske soldater trak sig tilbage i 1993 – en lille by uden en fast lokal identitet og fuld af fortidens skygger.

Rullende Engle trilles igennem landsbyen Linksmakalnis uden for Kaunas, sammen med et internationalt team af kunstnere i en nutidig cirkusforestilling "Radio Angels: Arrival".

Projektet har til formål at skabe en unik kunstoplevelse af høj kunstnerisk kvalitet som;

Genererer indsigt i og byder op til refleksion over Linksmakalnis’ historie, værdier og identitet. Tager udgangspunkt i Linksmakalnis’ og Kaunas’ behov for nyt kunstnerisk input og fornyelse og inviterer til dialog og udveksling ud over både landsbyens og Litauens grænser. Inddrager Kaunas-distriktets beboere direkte i kunstoplevelsen og skaber sammenhold og fællesskab på tværs af sociale skel. Og udgør et dansk/nordisk bidrag til programmet for Kaunas som Europæisk Kulturhovedstad i 2022.

The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania

5. september 2021

ENGLE I MENNESKELIG STØRRELSE BOSATTE SIG I DEN TIDLIGERE HEMMELIGE MILITÆRBY.

 www.15min.it, Litauisk nyhedssite (vælg oversættelse)

LInk til artiklen

Next week we are opening a CityTelling Festival, and angels will be part of two performances. One of them will be at the opening day of the festival (7th of October), they will form a procession on the main street in Kaunas Laisvės alvenue. On the 9th of October they will be part of the performance in Linksmakalnis: https://istorijufestivalis.eu/en/#programme

dr. Daiva Citvarienė, Curator, program “Memory Office“ I Kuratorė, programa „Atminties biuras“, Kaunas – European Capital of Culture 2022 I Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022

7. OKTOBER 2021

9. OKTOBER

kaunas2022

 

 

 

Projektet er støttet af: The Danish Cultural Institute in Estonia, Latvia and Lithuania