RULLENDE ENGLE, 2000-2001


Kulturkirken Jakob, Oslo, Norge - Northlandsfestivalen, Wick, Skotland - Trafalqar Square, St. Martin in the field, London, UK - Sæby Kirke, DK - Salisbury Cathedral, Salisbury Festival, England

 

- bestående af 16 menneskestore engle i beton,
modelleret over skraldespandstativer

Englene fik hjul, så de kunne bevæges. Komponist Geir Johnson lavede lyde, som summer fra højttalerne indstøbt i hver engel, baseret på insekter og fugle, så de danner sin egen lydverden. Disse engle har bl.a. trillet gennem Oslo centrum og åbnet Jakob Kulturkirke, derefter rullede de igennem Wick, nord i Skotland, så til London, hvor de opholdt sig på Trafalgar Square mellem jul og nytår. Derefter besøgte de Church of St. Martin in the Fields og Salisbury Cathedral, for til slut at rulle rundt i Sæby, Danmark. På hele denne rejse fulgte Det Norske Solist kor og solist Siri Torjesen med, for at fremføre korværket ”Rolling Angels”, af Geir Johnson skrevet til skulpturerne. De blev også placeret i gallerier og kirker, hvor de fungerede som en installation både i Norge, Danmark og London. Stilheden gav mulighed for fordybelse og lydene ikke blev ikke  blandet med andre lyde fra verden udenfor.

Englene er, i lighed med galionsfigurerne, som jeg ofte forholder mig til; et folkeligt symbol, som alle har et forhold til på forskellige plan. Det har været spændende og lærerigt at lave et foranderligt værk som dette, hvor folks deltagelse og involvering har været altafgørende for at kunne bruge dem i det offentlige rum. De er blevet trukket og puffet gennem byer af både unge og gamle.

Denne rejse har også vist mig de tre kulturers forskellige forhold til engle som symbol, og reaktioner på engleskulpturernes indgriben i det offentlige liv. I Norge med deres indremissionske traditioner blev der lagt mest fokus på skulpturerne som et missionerende redskab og fordomme i forbindelse med dette. Både i UK og Danmark var nysgerrigheden i en helt anden grad rettet ind mod sammenhængen mellem det åndelige aspekt og kulturen, både indholdsmæssigt og historisk. Englene iscenesatte konfronterende og udfordrende situationer ved sin blotte tilstedeværelse, og kunne opholde sig i et hvilket som helst rum, både inde og ude. Omgivelserne forandrede karakter ved ankomsten af en så stor engleflok.

RULLENDE ENGLE - klik for store billeder

PORTRÆTTER AF RULLENDE ENGLE - klik for store billeder

Rolling Angels in St. Martins in the Fields, London. A film by Steve Sprung